Benzina

Voordat ik de tank ga vullen met de meest hoogwaardige super die ik ken, racing 102, een lokaal verkrijgbaar brouwsel dat mij het gevoel geeft mijn klassieke wagens het beste te geven dat er is, moet de brandstof voorziening op orde zijn.

Bij de auto kwamen drie systemen in onderdelen. Wat me in ieder geval snel duidelijk werd was dat er sprake is van een elektrische pomp die de benzine naar de carburateur brengt. Twee van de systemen leken me pompen. Tijd om dat te checken door het apparaat even aan te sluiten op een accu. De ene pomp, met de meest klassieke uitstraling deed dit zacht zoemend, de andere pulserend met nogal wat geluid. Ik koos ervoor de zoemende versie te gaan gebruiken.

Lancia Montecarlo Benzine systeem

Via Facebook had ik een oproep geplaatst waar ik deze pomp zou moeten monteren. Dit was me totaal onduidelijk. Op vrijwel alle foto’s van motorruimtes van deze auto was de pomp niet zichtbaar. Dat blijkt uiteindelijk logisch, hij wordt geplaatst naast de benzinetank, achter de schakelstangen tegen de achterplaat. Daar zit een steun waar de rubberen bevestigingen van de pomp precies in passen! Daaronder zit nog een steun, deze is voor het filter dat je onderin de foto ziet. Ik begon met het opfrissen van het filter. Helaas blijkt deze vol met roest, geen geweldig uitgangspunt om her te gebruiken. Ik kan dit filter nergens vinden, iemand een idee?

De pomp was niet verroest of aangetast. Het blijkt een ingenieus pompje te zijn. De rotor wordt indirect aangedreven zodat de motor niet in contact komt met benzine. De rotor is een heel klein contrifugaalpompje met metalen lamelletjes. Ik heb het geheel uit elkaar gehaald, verfrist en weer gemonteerd. Hij houdt vacuĆ¼m en draait moeiteloos en vooral stil. De buitenkant heb ik daarom mooi gemaakt, hij ligt klaar voor montage.

Ook maakte ik de uitlaat af, die zit nu netjes gemonteerd, net als de claxon, die is ook klaar. Tenslotte heb ik de nieuwe velgen even gepast om te zien of ik hiervoor nog extra maatregelen moet nemen. Vanwege de afwijkende ET-waarde in combinatie met de veel bredere velg, 7J in plaats van 5,5J, had ik het al opgemeten. Ik verwachtte dat de achterwielen zonder meer zouden passen. Bij de voorwielen voorzag ik een probleem omdat de veerschotel ter hoogte van de band begint. Door de bredere velg zou dit kunnen gaan aanlopen. Dat bleek precies te kloppen. Achter ging er moeiteloos op en is even breed als met de originele velgen, terwijl de voorzijde extra ruimte nodig heeft. Na wat heen en weer meten blijkt dit 2,5 centimeter te zijn. Standaard zitten er al spacers op de Montecarlo van 6mm dik. Als ik die weghaal dan kan ik ook spacers van 3 centimeter nemen. De spoorbreedte voor wordt dan gelijk aan achter. Dat vind ik niet mooi. Ik denk dat ik daarom achter ook iets verbreed met 2 centimeter. Voorlopig zul je de auto echter nog niet zien met deze nieuwe wielen, hij gaat op de originele wielen naar de keuring. De bandbreedte blijft overigens gelijk. Ik ga van de ballonnen 205-60-13 naar de sloffen 205-45-16. Uiteindelijk zal ik achter wel overstappen op 9J, er zijn erg mooie sets verkrijgbaar die voor 7J en achter 9J brede velgen bieden. Die investering is me nu nog te groot, deze velgen zijn dus een rijders compromis.

Lancia Montecarlo velgen passen

Voordat ik hierover allerlei vragen moet beantwoorden; de keuze om andere wielen te gaan gebruiken is vrij logisch. De originele wielen moeten opgeknapt worden. Op zich geen probleem, dat brengt kosten met zich mee. De gemonteerde banden hebben nog een perfect profiel, maar zijn wat aan de oude kant en lopen niet helemaal rond. Wellicht is dat veroorzaakt door het langere stilstaan. Ik wil niet op topsnelheid rijden met banden die niet perfect zijn. Daarbij komt ook dat ik na de keuringen een upgrade ga doen naar Lancia Thema Turbo 16V remmen. Deze vereisen minimaal een 15 inch wiel, de standaard is nu 13 inch; dat past niet. Vandaar dat ik de investering ombuig en goede velgen met nog betere banden heb gekocht. De auto gaat hierdoor superstrak rijden. Wel zo prettig als je bedenkt dat ik verwacht hem vaker dan gemiddeld op het randje te gaan rijden, niet het randje van topsnelheid, maar het randje van wegligging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Vind je het een leuke blog? Share, like of subscribe!