Bluetooth

Ik geloof in tijd originele accessoires. Mijn Lancia Thema 8.32 SW stelde ik ook samen uit originele Lancia onderdelen uit diverse Thema’s. Zo blijft de auto in balans; er verschijnen geen schreeuwerige merknamen of afwijkende symbolen in beeld. Belangrijk voor mij, ik blijf een auto dan mooi vinden.

In de Montecarlo wilde ik in eerste instantie geen mogelijkheid creƫren voor een radio. In de middenconsole, waar deze een plekje zou kunnen krijgen, koos ik voor een drietal min of meer noodzakelijke metertjes. De ruimte voor de radio was daarmee niet meer beschikbaar. Dit leidde tot protesten van mijn vriendin. Aangezien er een trip met haar en de Montecarlo in het verschiet ligt, was het tijd aan audio te denken. Een standaardoplossing was nu niet meer mogelijk. Een tijd originele radio heeft immers een flinke inbouwruimte nodig. Het mooiste zou het zijn om een onzichtbare oplossing te hebben. Google gaf uiteindelijk een oplossing. Op een klassieker forum had iemand een versterker ingebouwd die aangestuurd werd door Bluetooth. Een mogelijkheid die ik nog niet kende. Tijd om te gaan zoeken.

Ik vond en kocht de versterker op het interweb. Ik kreeg er bijna Chinese teleurstelling van, het gevoel dat je krijgt als je een opblaasbaar zwembad bestelt op Ali en dan een voetenbadje toegestuurd krijgt, toen het pakketje bezorgd werd. Het apparaat was veel kleiner dan ik verwacht had. In mijn hoofd zat het formaat van een jaren 90 autoversterker, de periode dat audio in de auto sterk verbeterde maar de techniek om een zware versterker in een radio in te bouwen ontbrak. Hij lag al een tijdje in het handschoenenvak van de auto. Ik had zin om hem aan te sluiten.

De Montecarlo heeft speakerdraden voorbereid liggen. Deze zaten nog netjes in tape verpakt maar lagen al wel op hun plek. De stroomvoorziening was nog niet klaargelegd. Ik besloot het geheel met een originele stekkerverbinding te installeren en zo letterlijk oud met nieuw te verbinden. De constante + haalde ik van het klokje af; de enige plek in de middenconsole waar een dergelijk + kabel aangesloten zit en ik had al wat draden klaarliggen van de contact +. De massa werd gewoon een ringetje op een eerder al gemaakte massaverbinding achter de middenconsole. Nadat ik de speakers aangesloten had was het tijd voor een test.

Lancia Montecarlo Bluetooth oplossing

Nadat het apparaatje aanging sprak er een mevrouw door de speakers met de mededeling dat Bluetooth ingeschakeld was. Lachen. Hij deed het meteen. Na de verplichte connectiviteitsproblemen speelde al snel de Radio2 app door de auto. De speakers zelf moet ik nog netjes monteren, de audio is gereed! Het versterkertje kan ik onzichtbaar achter de middenconsole plaatsen. Een mooie upgrade voor de auto.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Vind je het een leuke blog? Share, like of subscribe!