Winterstop

Het regent klachten! Ik heb niet door dat mijn regelmatig terugkerende berichten vaak gelezen worden. Nu ik onregelmatig berichten schrijf blijkt dat voor een aantal van jullie een gemis. Tijd voor een tussenstand.

Na de Italië trip heb ik nog veel fijne kilometers gemaakt. Ik heb nu, sinds de auto gereed is, ruim tienduizend kilometer gereden. Dit deed ik vooral met heel veel ups en maar weinig downs. Met de huidige winter in het verschiet stond ook de APK weer op het programma. Vol goede moed bracht ik de auto naar de keuring. Helaas bleek deze keer dat de gereden kilometers hun tol hebben geëist. Voornaamste punten zijn een scheur in het subframe en alle wiellagers zijn versleten. Ik besloot dit op de langere baan te schuiven en de auto te schorsen. Ik bestelde de wiellagers en alle andere benodigdheden, inspecteerde de scheur en zag dat ik die kan repareren en liet het daarbij. Er kwamen drie andere auto’s tussendoor die ik omtoverde van slooprijp naar zeer goed onderhouden.

Toen ik via een kameraad een Lancia Thesis aangeboden kreeg, aarzelde ik niet lang en kocht ik dit project nadat ik alle andere dagelijkse auto’s van de hand had gedaan. Deze Thesis staat nu in de garage en zou ik voorzien van een nieuwe versnellingsbak. Dat loopt helaas wat uit. Bij het demonteren van de motor liet ik de olie uit het blok lopen en bleek deze deels de kleur van koffiemelk te hebben. Ai. Koelwater in de olie. De motor is een echte topper; een 3,2 liter V6, ook wel de Alfa GTA motor genoemd, die ik niet zomaar vervangen kan voor een andere. Wat een weekje klussen zou moeten zijn duurt nu al een paar maanden en dat is vooral te wijten aan de kou die nu in NL heerst.

Zoals je ziet wordt de MC goed gebruikt als rangschik tafel. Maak je geen zorgen, onder de houten plaat liggen stoelkussens die de lak van de MC beschermen. Helaas is de ruimte in mijn garage beperkt en ben ik genoodzaakt tussen twee auto’s in te klussen. Dat heeft ook zo zijn voordelen, ik heb best mooi uitzicht! De koppakking wijst uit dat hier waarschijnlijk de oorzaak van het probleem ligt. De zwarte stukken tussen de kommetjes van de kleppen zijn wat mij betreft een teken dat de kop gevlakt moet worden. Gelukkig heb ik al een goed revisiebedrijf in Zwolle gevonden dat dit klusje voor me wil doen. Zijn checken direct de kleppen en plaatsen nieuwe klepsteelhoedjes. Ik neem geen risico. Ook de ringen onder de zuigerbussen ga ik vervangen. Een hele operatie, maar dan is het blok ook weer como nuovo. Gelukkig was het hoonpatroon in de cilinders nog volmaakt. Daar was geen slijtage te zien. Ook de lagerschalen van de nokkenassen waren als nieuw. Dezelfde kameraad van wie ik de auto kocht, helpt mij om noodzakelijke vervangingen van onderdelen te doen. Je komt immers niet zo snel aan een nieuwe oliepomp of andere specifieke delen. Ook helpt hij weer met het terug op tijd monteren van het blok.

Nog even geduld dus! De MC moet in mei weer naar de Elzas en zal daarom na de Thesis door mij onder handen genomen worden. Als alles meezit krijgt hij dan na de APK ook het Thema Turbo blok. En daarvoor heb ik nog een verrassing; als dit blok goed loopt met de oorspronkelijke elektronica ga ik deze updaten naar een nieuwe ECU, een Speeduino! Interessant? Ik vind van wel. Ik neem je graag mee in dit proces aangezien ik vermoed dat veel meer klassieker rijders deze wens hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Vind je het een leuke blog? Share, like of subscribe!