Eén centimeter

Ja, ik had er vertrouwen in dat de oliepomp nu netjes zou passen. Met gemonteerde oliedrukmeter werd het net wat te krap allemaal. Je wilt niet elke keer als je het gaspedaal loslaat een “kloenk” geluid horen van metaal op metaal uit de motorruimte. Tijd om de hele motorophanging te herzien.

Helemaal herzien bleek gelukkig niet nodig, ik besloot wel flinke aanpassingen te gaan doen om ervoor te zorgen dat ik bij het oliefilter een centimeter meer ruimte zou krijgen. Ik besloot daarom de achterste motorsteun in te korten met een centimeter of twee zodat ik de speling die ik nog heb in de ophangbeugel weer kan gebruiken om de motor precies te positioneren. Het luistert allemaal heel nauw. Ik sleep de steun door en laste er een stukje kokerbalk aan. Het klinkt eenvoudig als ik het zo opschrijf, het was een beste klus. Ik realiseerde me dat ik vervolgens ook de tweede motorsteun aan de achterzijde moest aanpakken, dat is voor later zorg. Eerst eens kijken of ik met de nieuwe, gemodificeerde steun mijn extra centimeter zou krijgen.

Lancia Beta Montecarlo motorsteun herzien

De steun paste direct weer goed en zoals je ziet op het plaatje kan ik hiermee de motor nog een centimeter heen-en-weer bewegen. Ik fixeerde de steun en lijnde de motor uit. Nu bleek de bak tegen het chassis aan te komen. Dat had ik al verwacht, ik moest de motor bij het oliefilter opkrikken aangezien hij daar een beetje scheef naartoe hing. Nadat ik dat had gedaan was de bak weer vrij, lijnde de derde motorsteun weer netjes uit met het subframe en kon ik eindelijk het oliefilterhuis passen. Mijn werk bleek niet voor niks. De gevraagde centimeter was aanwezig! Er is genoeg ruimte om het oliefilter straks hier te monteren.

Tweede klusje was het snijden van een pakking voor deze oliefilterunit. Ik heb er nog eentje op voorraad maar omdat ik er een stalen plaat tussen ga zetten waaraan ik de vierde motorsteun vastmaak, heb ik twee pakkingen nodig. De oude was gesneuveld en ook niet te hergebruiken. Met een stukje universeel pakkingmateriaal en een scherp mesje sneed ik de nieuwe pakking uit.

Lancia Beta Montecarlo pakking snijden

Nu zijn de voorbereidingen we zover dat ik over kan gaan tot het fabriceren van de laatste motorsteun en het aanpassen van de tweede. Als dat klaar is kan de motor er weer uit en ga ik deze een hele grote onderhoudsbeurt geven waarna hij netjes opgefrist definitief plaats mag nemen in zijn nieuwe huis. Ik houd van deadlines, ik heb er mezelf weer eentje opgelegd, de auto moet 9 april rijden… ik vertel je later waar naartoe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Vind je het een leuke blog? Share, like of subscribe!